Wanneer je ietwat zenuwachtig wordt als de apotheek meldt dat er op dit moment een landelijk tekort is van het medicijn lorazepam… dan kan ik niet anders dan toegeven dat ik verslaafd ben. Is dat net zo heftig als dat het klinkt…?

Wellicht, misschien, toch eigenlijk best wel. Maar dat zal later deze week blijken, wanneer de apotheek wel of geen lorazepam geleverd krijgt. Op dit moment gaat het dus om het voorbereiden op ‘stel dat de apotheek vrijdag geen lorazepam krijgt’. Dan heb ik echt een probleem. Dan is op dat moment de keuze voor mij of het medicijn af te bouwen of meer te gaan slikken.

Elke milligram afbouwen wordt zwaarder na langdurig gebruik. En de afbouw van 3mg naar 2mg was echt hels. Om dan meer te moeten gaan slikken omdat de farmaceutische industrie deze tabletten niet (meer) maakt!!!!??!!

Hoe werkt het wanneer er een landelijk tekort van een medicijn is? Het wordt gemeld en geregistreerd, dat ben ik na mijn zoektocht gister op internet wel tegen gekomen. Maar ik als gebruiker als klant van de apotheek ben niet op de hoogte. Bij mijn apotheek staat er sinds 10 april een bestelling ‘open’, er ontstaat een landelijk tekort, is er dan geen terugkoppeling naar de klant? Of anders via de huisarts?

Nee, dan krijg je een opmerking van de medewerker bij de apotheek ‘Dat komt wel vaker voor hoor. U weet wel laatst met de Thyrax, dat was nog veel erger!’ Dat is wel een hele misplaatste opmerking. Hoe kan iemand op die manier oordelen over een medicijn tekort, met de gedachte ‘het is maar een pammetje?’

screenshot tweets 22 april @LiesbethDuits

 

Er komt bij jullie vast ergens de vraag op ‘of ik mijn medicijnen wel op tijd heb besteld? Dat zou ook kunnen natuurlijk, maar ik heb ze op tijd besteld. Mijn andere medicijnen krijg ik voor drie maanden mee. Lorazepam krijg ik voor een maand mee. Dit medicijn staat op de 30-dagenlijst. Door de verslavende werking van het ‘pammetje’ is het niet wenselijk dit voor een langere periode te gebruiken.

Medicijnen afbouwen

In 2015 heb ik een poging gedaan om het medicijn lorazepam af te bouwen. Dit was niet verantwoord om thuis te gaan doen, vandaar een opname op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Waar ik na vijf maanden (!!) thuis ben gekomen met een medicijncocktail wat nu zorgt voor een ‘wankel evenwicht’. Dit vraagt toch enige uitleg.
‘It was a lot of trial-and-error to get the right combination’
Lorazepam valt onder de ‘pammetjes’. Deze medicijnen worden vaak voorgeschreven als rustgevende medicijnen, om beter in te kunnen slapen, of tegen de angst. Voor mijn angst  slik ik antidepressiva. Voor mij is de lorazepam een spierverslapper. Helaas is dat tijdens het afbouwen ook pijnlijk duidelijk geworden.

Lorazepam gebruik ik al sinds 2013. Er is zelfs een periode geweest dat ik 10mg per dag heb geslikt, maar uiteindelijk was het in 2015 afgebouwd naar 5mg per dag. Tijdens het afbouwen ben ik meerdere malen in een eenzijdige verkramping geraakt. Hoe pijnlijk is dat. Alsof je kramp in je kuit hebt, maar dan in mijn been die een aantal uren in een hoek van 90 graden staat waar geen beweging in te krijgen is -AU-

Uiteindelijk moesten er spierverslappers aan te pas komen. Om een ingewikkeld verhaal kort samen te vatten; van de eerste spierverslappers kreeg ik als bijwerking urineretentie, oftewel ik kon niet meer naar de wc.
Na zes keer mijn blaas geleegd door te katheterisen en twee keer een verblijfskatheter, kon ik niet anders dan overgaan naar een andere spierverslapper. Na goed overleg werd er een anti-epileptica voorgeschreven. En is er uiteindelijk een soort van stabiele situatie ontstaan.

Op dit moment slik ik nog 2mg lorazepam per dag. Laat ik nu deze maand nog overleg hebben gehad met mijn huisarts en de psychiater over het afbouwen van medicatie. Wanneer er voor drie maanden medicijnen worden uitgeschreven, is dat een Big Shopper vol. Daar word je spontaan depressief van. Echt het liefst zou ik zo min mogelijk medicijnen slikken. Breng mij maar onder narcose en hup, alle medicatie afbouwen en dan met een schone lei beginnen. Maar nee, dat is niet verantwoord.
Op dit moment is het niet verantwoord om welk medicijn dan ook af te bouwen.

Quote Patty Sorrels 'It was a lot of trial-and-error to get the right combination' Dat is die ingewikkelde medicijncocktail. Een wankel evenwicht door de combinatie van verschillende medicijnen die ik aan het afbouwen was, waar ik mee gestopt ben en nog verder moet/wil afbouwen. Naast de lorazepam slik ik dagelijks een hoge dosis antidepressiva, anti-epileptica, pregabaline, spierverslappers en antihistamine.

 

 

Afbeelding van mijn medicatie voor drie maanden. In totaal 24 doosjes!!

 

Uitleg over de werking van het medicijn

_____________________________________

Lorazepam hoort bij de groep benzodiazepine agonisten

  • Benzodiazepine-agonisten versterken selectief de remmende werking van GABA (γ-aminoboterzuur) op de benzodiazepinereceptor in het GABAA-receptor-chloride-ionofore complex in bepaalde hersenstructuren. GABA opent chloridekanalen, waardoor hyperpolarisatie van de celmembraan optreedt met als gevolg een remming van de excitatie van de betreffende cellen.

Effect

  • anticonvulsief;
  • anxiolytisch;
  • slaapbevorderend;
  • spierrelaxerend.

Meer informatie over de werking van benzodiazepinen:

Benzodiazepinen bezitten kwalitatief dezelfde werkzaamheid. Mogelijke verschillen in anxiolytische, spierrelaxerende, anticonvulsieve en slaapbevorderende eigenschappen zijn niet overtuigend aangetoond. Door farmacokinetische verschillen onderscheiden de diverse benzodiazepinen zich in snelheid van inwerkingtreding en werkingsduur.

bron Farmacotherapeutisch Kompas

_______________________________________________________________

 

2 gedachten over “Hoezo verslaafd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s