Weg met de herrie op radio en televisie
image

Programmamakers van radio en televisie moeten stoppen met het onnodig gebruik van achtergrondgeluiden bij het gesproken woord. Nieuwsprogramma’s, interviews, verkeersinformatie, maar ook documentaires en films zijn voor miljoenen mensen anders niet of nauwelijks te volgen.

Wij roepen alle omroepen op om bij het maken van programma’s nadrukkelijker rekening te houden met de verstaanbaarheid van het gesproken woord.

Verder dringen we bij de omroepen aan op het ondertitelen van alle programma’s die zij uitzenden, zodat meer mensen de programma’s goed kunnen volgen.

Tot slot vragen wij de omroepen om het volume van reclames op gelijk niveau te brengen met de omringende programma’s. Veel luisteraars en kijkers ergeren zich nu aan luidruchtige commercials en zappen weg.

Ombudsredactie Holland Media Combinatie en de stichting Hoormij 

Teken de petitie

Mijn verhaal achter deze petitie:
Helaas kan ik geen televisie meer kijken.
Ik ben afhankelijk van het geluid.
Door de enorme verschillen in volume tussen programma’s en reclameblokken is dat echt een aanslag op mijn gehoor.
Ik heb hyperacusis, last van overgevoeligheid voor geluid. Vooral de beats en zware of juist schelle klanken komen ‘zonder filter’ enorm hard binnen. Dwars door mijn trommelvliezen zeg ik altijd. Ik voel de geluiden diep in mijn hoofd en soms doet geluid gewoon zeer.
Daarbij heb ik ook last van tinnitus, oorsuizen. Te veel geluid en te harde geluiden blijven lang ‘hangen’ in mijn hoofd. Waardoor het suizen in mijn hoofd harder wordt en er nare fluit- en pieptonen bijkomen.

Bij een programma met veel achtergrondgeluid kan ik het geluid van het gesprek niet meer filteren. Alles komt als één brij binnen.
Door de flitsende en vaak drukke beelden kan ik al geen televisie kijken. Laat mij dan wel nog naar de televisie kunnen luisteren!

Een gedachte over “Ik hoor je niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s