Vergeleken met mijn huidige situatie kwam ik op 1 oktober nog redelijk goed thuis. Wat verzorgen betreft zouden we er wel uitkomen. Mijn man had de luxe positie dat hij van zijn baas de mogelijkheid had om later te gaan beginnen en waar mogelijk nog veel thuis kon werken, totdat we thuis alles geregeld zouden hebben. Alles bij de hand om de dag door te komen en mocht het nodig zijn ouders dichtbij die er voor mij konden zijn. Het zou aankomen op het opzetten van een netwerk om ons heen. Wij zouden vrienden die al eens hulp hadden aangeboden gaan benaderen met de vraag of zij nu inderdaad structureel iets voor ons zouden kunnen betekenen. Een keer extra kunnen koken. Helpen met boodschappen doen of in de middag komen theeleuten. Mantelzorg ten voeten uit.

Helaas is het de laatste weken hard achteruit gegaan. De combinatie van het hebben van meer last, het erbij krijgen van nieuwe klachten en pijn zorgen ervoor dat mijn mobiliteit beperkt is tot het afleggen van de afstand van mijn bed tot de wc of de keuken en terug met behulp van mijn rollator en daar houdt het al snel mee op.

We hebben met mijn huidige diagnose geen recht op thuiszorg. Geen indicatie voor de Wet Langdurige Zorg en kunnen geen aanspraak maken op een Persoons Gebonden Budget. In plaats van tot rust komen en te komen tot structuur, zodat mijn man weer kan gaan werken, heeft hij er een complete (ver)zorgtaak bij. Dan word je echt even wanhopig.

De nieuwe wet- en regelgeving in de zorg. Wie is er verantwoordelijk voor welke zorg? Welke zorgtaken neemt de gemeente op zich? Wat is de rol van de zorgverzekeraar? Bij wie moet je zijn met welke vraag? Helaas moeten wij ons nu ook verdiepen in die hectische wereld vol veranderingen. Wat blijkt? Met een onverwacht positieve wending voor ons!
Ik ga jullie nu niet meenemen in de wirwar van nieuwe regels. Eindelijk goed nieuws om te kunnen vertellen. Echt goed nieuws, waar wij dachten nergens aanspraak op te kunnen maken, krijgen wij nu elke dag zorg in huis. Per 1 januari 2015 is de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de wijkverpleging. Zij zetten in op lokale, kleinschalige initiatieven die in de plaats komen van de steeds groter wordende thuiszorgorganisaties die alleen maar blijven fuseren. Waar steeds meer managementlagen bijkomen, wat alles bij elkaar alleen nog maar duurder wordt en ook nog ten kosten gaat van de kwaliteit van de zorg.

Wat zijn wij verbaasd. Wat ongelofelijk fijn dat dit kan en daarmee manlief, maar ook zeker mijn moeder kunnen ontlasten. Want alle dagen de zorg en verzorging op je nemen, het huishouden doen en ‘gewoon’ moeten werken, dat kan niet.

Wij kunnen gebruik maken van wijkverpleging, Buurtzorg en het wordt ook nog eens vergoed door de zorgverzekeraar.

Wijkverpleging
“Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden zorg thuis levert. Het gaat hierbij om verpleging en persoonlijke verzorging. Onze medewerkers kijken samen met u wat er aan zorg nodig is en zoeken samen met u en uw omgeving naar oplossingen.”
image

Wat kost wijkverpleging? Wijkverpleging wordt vanaf 1 januari 2015 betaald door uw zorgverzekeraar. U bent geen eigen bijdrage verschuldigd en er geldt geen eigen risico voor. Buurtzorg heeft voor het leveren van wijkverpleging met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten.

Als u een Wet Langdurige Zorg (WLZ) indicatie heeft wordt de zorg betaald door het zorgkantoor. U betaalt over de geleverde zorg een eigen bijdrage die wordt vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Persoonsgebonden budget (PGB) Het persoonsgebonden budget voor persoonlijke verzorging en verpleging wordt betaald door uw zorgverzekeraar.

Contact Buurtzorg Nederland
Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.
Bel ons: 0900-6906906
Email ons:
info@buurtzorgnederland.com
Website: Buurtzorg Nederland
image

2 gedachten over “Buurtzorg, een zorg minder

  1. Dat klinkt goed, Liesbeth, Buurtzorg is op TV geweest, hun werkmodel wordt in Japan overgenomen. Wie weet lappen ze je ramen ook erbij……ha ha.
    Blijf svp in de lucht me deze informatie, beterschap! gret van Ingrid

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s