image

                        
Boekweitontbijtkoek
Boekweitpannenkoekjes
Broccolisoep met linzen
Groen-in-glas boerenkool met fruit
Lijnzaadolie, citroen, boerenzuivel

image 

 CHECK: voor de komende dagen weer voorzien…

Na meer dan twee jaar kwam ik terecht in een revalidatiecentrum te werken om te aan mijn krachtsverlies, conditie, balans en omgaan met vermoeidheid. Het lukte toen al niet meer om te fietsen. Na een half jaar kon ik de trappen thuis weer op en neer en op een goede dag een half uur wandelen.

Helaas heeft dat niet lang mogen duren. Mijn immuunsysteem werd minder, ik kreeg steeds meer last van mijn darmen, steeds meer reacties op verschillende voedingsmiddelen, vooral fruit, groenten en kruiden.
Nadat ik bij een allergoloog ben geweest, wordt het paraberksyndroom vastgesteld voor een deel van mijn klachten. Voor de voedingsmiddelen die daar niet binnen vallen, spreken ze over een burning mouth syndrome.
Zo kan ik helaas steeds minder eten verdragen, zonder last te krijgen. Ik beweeg steeds minder, dus dat is ook niet bevorderlijk voor de stoelgang. Ik ben naar een natuurarts gegaan, om te kijken of zij iets voor mij konden betekenen, in de zin van het opbouwen van mijn weerstand, verbeteren van mijn darmflora/functie en daardoor wellicht ook mijn allergische reacties en vermoeidheid aan te pakken.

Ik eet nu een half jaar glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, geen varkensvlees en dan ook nog rekening houdend met de allergiën, zorgt voor een beperkt menu. Aan de andere kant, doe ik er op deze manier zelf zo veel mogelijk aan om gezonde voeding(stoffen) binnen te krijgen en goed voor mijn lichaam te zorgen.
Als vervanger voor brood doe ik veel met boekweit, ik maak een boekweitkoek en pannenkoekjes. Soms gebruik ik maismeel om koekjes mee te bakken. Boekweitmeel en maismeel zijn allebei erg droog en het duurt even voordat je iets eetbaars hebt gecreeërd, maar het is gelukt. Ter vervanging van de aardappelen of pasta eet ik enzymen, zoals jonge kapucijners, veldertjes of linzen en groenten en fruit dat ik nog wel kan eten. Samen met biologische thee, boerenkaas, roomboter, roeryoghurt, rookvlees, rozijnenen, cranberry’s en paranoten is mijn schijf van vijf compleet.
Ik vul het aan met lijnzaadolie, vitamine A-B-C en D en magnesium.
Voor vitamine B heb ik dagelijks een vitamine B-complex en daarnaast spuit ik elke maand extra vitamine B.

image

Het is lang niet altijd makkelijk. Het is een heel geplan en geregel. Snijden, bakken, koken en daarnaast nog koken voor mijn man. Vaak doe ik het in etappes. Dan braad ik in de ochtend het vlees voor ’s avonds. Dat is vaak voor hem voor twee dagen. Dan komt mijn moeder helpen met het bakken van de pannenkoekjes. Bak ik de ene dag de ontbijtkoek en de andere dag maak ik soep voor meerdere dagen.
Het is raar wanneer je ervan bewust wordt dat je niet meer kunt genieten van het eten.
Eten is een noodzakelijk iets geworden, ervoor zorgen dat je lijf al het goede binnenkrijgt.

Met dat ik dit schrijf besef ik mij ook dat er zo velen zijn die niet eens de luxe hebben om dagelijks te eten, een warme maaltijd te eten of te kunnen kiezen wat ze willen eten.
Een schril contrast dat alles weer in een ander perspectief plaatst.

Een gedachte over “Groen vinkje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s