Na mijn eerste bezoek aan dokter Vente op 19 januari, heb ik drie weken geleden een leesbril aangemeten gekregen met een prisma volgens de Utermöhlen-richtlijn.

Jeetje, wat een gewaarwording was dat om iemand te ontmoeten met zo veel kennis.
Wat heb ik bewondering voor die man, dat hij in een korte tijd al die stukjes samen probeert te voegen en een beeld wil vormen van een verloop van het proces in mijn hersenen, de combinatie van de verwerking van de signalen van mijn ogen, evenwicht en migraine.

Het is eigenlijk niet te doen om al de informatie zo op te schrijven, dan ben ik bang dat jullie afhaken met lezen, als ik het heb over pendelnystagmus, vestubilaire migraine maar dan met visuele triggers, congintaal en na medisch ingrijpen krijg je dat niet meer herstelt in het zicht naar voren en een grote asymmetrsche afwijking in de centrale hersenen en last van dieptezien en kleurenzien…. ?! Zijn jullie er nog?

Voor mij vallen er eindelijk puzzelstukjes op zijn plek en snap ik nu ook wat er gebeurt in de auto.
Heb je weleens in het Schip gezeten in de Efteling? Het grote schommelschip. Met dat je boven hangt en naar beneden gaat, voel je je enorm misselijk. Als ik nu in de auto zit en we gaan over een rotonde zijn mijn ogen de rotonde al voorbij, maar mijn hersenen nog niet en komen er nog achteraan. Zo dus….

Met het aanmeten van een leesbril met prisma volgens de Utermöhlen-richtlijn wil dokter Vente meer informatie krijgen hoe de signalen worden verwerkt en in hoeverre er iets aan te doen valt. Aan mij om alles zo goed mogelijk proberen bij te houden, heb ik last van hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie, verspringen van de tekst, duizelingen, lichtflitsen en mijn energie. Maar ook om het verschil tussen technisch lezen en begrijpend lezen inzichtelijk te maken. 

Het is topsport kan ik jullie zeggen. De eerste paar keer werd ik zo beroerd van het lezen met de leesbril, dat ik niet meer op mijn benen kon staan, nu zijn we drie weken verder en beetje bij beetje voel ik verbetering. Bbbbrrrr…. je oogspieren voelen bewegen in je hoofd, omdat je ogen letterlijk recht staan, maar ze eigenlijk een andere kant op willen.

Ik moet weer leren lezen. Rustig opbouwen. Een stukje van de krant, een stukje uit een boek, maar ook reclamefolders. En als je reclamefolders ‘bewust’ gaat lezen, krijg je er spontaan een nieuwe woordenschat bij, maar of je daar nu wat aan hebt 😉

kakkerlakkenpoker
gelmatic
uitgroeiset
maskerassortiment
tassenhanger
geurvrijgave
knoei-doei doekjes
pyamapapje
flurbiprofen
opbergpoef
uienvork
chondroïtine
okselbacterietransplantatie

image

3 gedachten over “Utermöhlen leesbril

    1. Dank je wel, fijn om te lezen dat het te volgen is, soms ben ik in gedachten al zo veel stappen verder en wil je te veel vertellen. Kort, bondig èn duidelijk blijven is dan best lastig! Knuffel

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s