Begin januari 2015 zie ik een artikel voorbij komen. De titel spreekt mij aan ‘Het belang van verhalen in de gezondheidszorg’.
Er is een onderzoek geweest en de resultaten worden gepubliceerd. Wanneer er iemand anders dan de arts de tijd neemt voor ‘het verhaal van de patiënt’ dan ervaart de patiënt meer het gevoel dat hij/zij wordt gehoord. Die persoon kan een (ex-)patiënt zijn die ervaring heeft en als ervaringsdeskundige een luisterend oor kan bieden en zelfs vragen kan stellen aan de arts.

Met verbazing heb ik het artikel gelezen. Twee minuten… met iemand anders dan de arts een gesprek met een voor jou onbekend persoon die dan bij een slechtnieuwsgesprek zit. Ik weet het niet. In twee minuten kun je toch nog geen contact maken, laat staan erkenning of herkenning vinden in de steun van een ervaringsdeskundige?
En waarom laat men juist dit geen onderdeel van het gesprek met de arts?

Artikel ‘Het belang van verhalen in de gezondheidszorg’

Statistics are people with the tears washed off


Over empathie voor de patiënt gesproken.

Vervolgens zie ik in februari 2015 een artikel op een website, medisch contact gericht aan artsen.
Na een onderzoek onder 50 vrouwen die men naar een slechtnieuwsgesprek liet kijken, komen ze tot deze schrijnende conclusie;
“Als artsen 38 seconden investeren in een paar invoelende opmerkingen tijdens een slechtnieuwsgesprek, vermindert dat angst en onzekerheid van patiënten.”
Zo… tap-tap-tap een ongemakkelijk schouderklopje en je kunt gaan, de 38 seconden zijn wel benut. Hoezo voel jij je als patiënt dan niet serieus genomen?!

Laat ik voorop stellen dat ik niet graag in de schoenen van een arts sta die een slechtnieuwsgesprek moet voeren. Maar dan toch, op deze manier vind ik het ronduit beschamend. Ethisch en sociaal communicatief gezien zijn hier nog heel wat hordes te nemen, wanneer dit zo wordt aangenomen en dus wordt uitgevoerd.

Artikel ‘beetje empathie goed voor patiënt’

Helaas hebben wij zelf al meerdere keren in schrijnende situaties gezeten, waar ook elk contact of aandacht voor de patiënt ontbrak;
Een eerste afspraak bij de KNO-arts blijkt standaard 10 minuten. In tien minuten kan hij nooit een volledige anamnese afnemen, dat klopte ook. Er lag al een envelop klaar met de vervolgonderzoeken aangekruist, handje geschud en de afspraken worden met de secretaresse gemaakt, daag!

Een second opinion in een academisch ziekenhuis. Blijkt mijn dossier niet aanwezig. Na een eerdere ervaring, was ik enorm blij dat ik zelf mijn dossier bij houd en mee had genomen. Word ik gezien door een orthoptist in opleiding, met alle respect, in opleiding betekent dat je nog niet de ervaring hebt om een second opinion te beoordelen. Interessant, natuurlijk dat snap ik. Loop mee en leer er vooral van, maar laat het beoordelen van een second opinion toch aan een arts.
Zo kan ik nog even doorgaan, van wachttijden waar je simpel van wordt, tot onderzoeken die standaard worden uitgevoerd, “hebt u nog niet zo lang geleden een gehoortest gehad, oh… ja, maar doe toch maar even de belangrijkste dingen doormeten, stel dat er wat is veranderd.”

Als afsluiting dan twee treffende strips over onze gezondheidszorg. Deze week voorbij zien komen op Social Media

IMG_1267

IMG_1281

2 gedachten over “‘Een beetje empathie voor de patiënt’

  1. Komt helaas zoooo bekend voor! Het begint al met de numerus fixus: de loting voor geneeskundestudenten. Die is enkel gebaseerd op het eindexamengemiddelde: hoe hoger de cijfers, des te meer kans om toegelaten te worden, ongeacht (het gebrek aan) sociale vaardigheden van de kandidaat.

    Ik verbaas me ook elke keer weer over artsen en vraag me af of zij nooit beoordeeld werden op communicatie, empathie en/of tact. Maar nee: blijkbaar zijn die cijfers toch weer het belangrijkst geweest.

    Het schoolvoorbeeld hiervan vind je bij de KNO-artsen, die stuk voor stuk niet in staat blijken te zijn duidelijk te communiceren, laat staan een gebaar te maken naar hun patienten en die brieven sturen, waarop je telefonisch kunt reageren. Er valt nog een wereld te winnen, dat is zeker! Sterkte!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s