Zorgverzekeraar Achmea en Koninklijke Visio, is het samen zoeken naar een oplossing voor een wanhopige cliënt niet noodzaak, in plaats van onnodige kosten in de zorg in stand te houden?

Vanaf juli ben ik bezig om met de leverancier van mijn zorgverzekeraar, goedkeuring te krijgen voor een aanvraag van hulpmiddelen voor visuele ondersteuning, denk aan vergrotingssoftware voor de computer en een handloep.

De standaardreactie bij de leverancier op een dergelijk verzoek is “De arts dient deze verklaring te ondertekenen en te voorzien van zijn/haar stempel. Met dit document kunnen wij de aanvraag in werking zetten.”

Helaas, ik val niet binnen het standaardprotocol. Ik ben namelijk niet meer onder behandeling van een arts, dus ik krijg (letterlijk) geen stempel. En daar begint het probleem.

De leverancier heeft er alles aan gedaan wat in zijn mogelijkheden ligt, dat geluk had ik. Er zou een individuele hulpaanvraag komen. Dan verwacht je dat de zorgverzekeraar ‘buiten de protocollen’ gaat kijken, niets is minder waar. Er kwam al snel een reactie van de zorgverzekeraar. Reactie Achmea: “Voor deze hulpmiddelen zien wij toch graag een onderbouwing/onderzoek van Visio tegemoet. Het is jammer dat Visio dit weer als een nieuwe aanvraag ziet aangezien mevrouw wel bekend is daar. Misschien is daar nog wat aan te doen?”

De leverancier geeft aan dat zij op dit moment niets meer voor mij kunnen doen, als de vergoeding via de zorgverzekeraar moet lopen. “De zorgverzekeraar betaalt de kosten voor Visio uiteindelijk. De zorgverzekeraar heeft een klachtencommissie. U zou dit verhaal daar kunnen neerleggen.”

Patiëntenfederatie NPCF is een meldpunt begonnen voor besparingen in de zorg. Daar heb ik dit alvast neergelegd. Daarnaast heb ik nog drie mogelijkheden;

  • Ik neem contact op met Koninklijke Visio en dien een nieuwe behandelaanvraag in. Daarmee voldoe ik aan de eisen van de zorgverzekeraar en de AWBZ instelling en draag ik op deze manier zelf bij aan de onnodige kosten in de zorg.
  • Ik leg het voor aan de klachtencommissie van Achmea.
  • Ik geef de strijd op en schaf, als het financieel lukt, de hulpmiddelen rechtstreeks aan bij de leverancier.

Een nieuwe behandelaanvraag indienen duurt lang, de behandeling van de klachtencommissie vast ook, de strijd opgeven wil ik niet.

Daarom mijn verhaal, open en bloot via mijn blog en op Social Media. In de hoop en met de verwachting, dat deze schreeuw de aandacht krijgt en dat U contact met mij opneemt.

Aandacht voor de persoon achter een zorgaanvraag. Dat er in de zorg buiten de protocollen wordt gekeken in plaats van de kosten in stand te houden door uit te gaan van standaard hulpmiddelenrapporten en behandelaanvragen, omdat daar het hele vergoedingensysteem op is gebaseerd.

ACHMEA en de weg van de individuele hulpvraag

Stijgende kosten in de zorg
Stijgende kosten in de zorg.

Een gedachte over “(on)nodige kosten in de zorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s