MRI een auditieve nachtmerrie voor iemand met Hyperacusis

Morgen wordt een dag, waar niemand op zit te wachten. Weer voor onderzoeken naar het ziekenhuis. Alleen heeft morgen een andere lading. Laat ik zeggen dat ik het niet zo heb op smalle ruimtes, waarin je het gevoel hebt dat je nergens heen kunt…. laat een MRI apparaat nou zo’n apparaat zijn.

Ooit een keer een MRI scan gehad in 1999, dat klinkt net zo ver weg als het voor mijn gevoel ook is. Toen twijfelde ik nog bij de vraag ‘bent u bang in kleine ruimtes’ JA of NEE. Nu zeg ik volmondig JA. Ondertussen helaas meerdere MRI scans ondergaan de afgelopen twee jaar en heb ik ervaren dat ik door haptotherapie in elk geval niet in paniek raak ín het apparaat. Angst voor kleine ruimtes is naar en zorgt voor paniek, maar voor nu niet het probleem.

Overgevoeligheid voor geluid wel…

Het geluid van een MRI scan is bijna niet te beschrijven, het bonkt, het ratelt, het is een diep, hard geluid. Het is mij gelukt een filmpje te vinden op de website van het Maxima Medisch Centrum, waarop te zien én te horen is hoe een MRI scan van het hoofd wordt gemaakt.  Ik heb ergens gelezen;  ‘Hebt u last van Hyperacusis en een arts heeft het met u over het maken van een MRI scan, probeer dan te kijken of er andere mogelijkheden zijn.’ Het geluid van het overvliegen van een vliegtuig of een drilboor komt overeen, 120dB.

Voor morgen heb ik mij zo goed mogelijk voorbereid. In overleg met de arts extra medicijnen om mijn lijf zo goed mogelijk te ontspannen en te ondersteunen. Ik hoop dat ik mijn oordoppen tegen water in mag doen. Ze zijn op maat gemaakt, van hetzelfde materiaal als ze de mal maken voor oorstukjes voor je gehoorapparaat of gehoorbescherming (otoplastieken). Er staan vier MRI scans gepland, van mijn hoofd, brughoek, nek en wervelkolom. Bij de afdeling Radiologie iemand getroffen die heeft mee willen denken en de scans zijn per twee gepland over de ochtend. Om 8.40u de eerste en om 12.00u de laatste.

Met deze blog heb ik uitleg willen geven aan mijn gevoel van onmacht, het feit dat je iets moet doorstaan en er geen andere mogelijkheid is, maar dan in viervoud. Het geeft toch wat rust in mijn gedachten. Op naar de dag van morgen.

Foto MRI apparaat
Foto MRI apparaat

Filmpje hoe een MRI scan wordt gemaakt van het hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s