Een ruis net of de televisie op zwart staat. Een piep net of er een alarm afgaat, of gebrom. Een hoge toon of een lage toon. Continu aanwezig of afwisselend. Tinnitus is de medische term voor oorsuizen: het horen van geluiden die de omgeving niet kan waarnemen.

Tinnitus kent allerlei vormen. De geluiden zijn er in werkelijkheid niet, maar jij hoort ze wel. Na het stappen kun je last hebben van oorsuizen of een piep in je oor. Die hoor je meestal pas als je naar buiten gaat, of in je bed ligt. Dat is een lichte vorm en is meestal de volgende dag weer over. Het kan ook allesoverheersend zijn, een geluid dat continue aanwezig is, verandert van toon of volume.  Vaak gaat het samen met slechthorendheid. Naar schatting hebben 1 miljoen mensen in Nederland een vorm van oorsuizen.

Het aantal mensen met tinnitus neemt de laatste jaren toe
Zo is er steeds meer aandacht voor de jongeren die veel te vroeg gehoorschade oplopen, doordat de oren te lang en te veel aan te hard geluid zijn blootgesteld. Voorzichtig zie je bij steeds meer concerten of evenementen dat er oordoppen verkrijgbaar zijn.

Denk ook aan muzikanten die merken dat ze gehoorschade oplopen. Ze zijn huiverig voor het gebruiken van gehoorbescherming, ‘kan ik dan nog wel muziek maken.’ Juist dan kun je gehoorbescherming op maat met filters in bepaalde dB gaan dragen, om de gehoorschade verder te beperken en alsnog muziek te kunnen blijven spelen.

Sinds oktober 2012 heb ik last van oorsuizen
In het begin had ik overdag alleen last op ‘stille’ momenten. Dan dacht ik “Oh, het suizen is er nog.” ’s Avonds was het lastiger. Zo’n enorm suizend hoofd, dan is het moeilijk in slaap vallen. Vaak zet ik dan muziek op. Een vrij eentonig nummer met bepaalde klanken, een zachte stem, daar kan ik dan op in slaap vallen. Later heb ik tijdens een cursus ‘Leren omgaan met…’ bij Kentalis geleerd, dat je op die manier eigenlijk zorgt voor afleiding. Je leidt je hersenen als het ware van het suizen weg, doordat je hersenen zich richten op een ander geluid. Eigenlijk valt dat onder cognitieve gedragstherapie.

Inmiddels is het juli 2014 en heb ik steeds meer last van mijn oorsuizen. Wanneer ik overdag te veel heb gedaan, is het suizen ’s avonds enorm. “Een hoofd als een bruistablet” hoorde ik Rob Harmeling gister zeggen op de televisie, op de vraag ‘wat denk je dan.’ “Wat niet, als dat eens kon stoppen.” Rob Harmeling is een bevlogen spreker, voorheen professioneel wielrenner en hij had het over een hoofd vol gedachten. Ik vond een bruistablet ook wel passen bij een hoofd vol geluiden. Helaas krijg ik er ook steeds meer geluiden bij. Af en toe een scherpe piep, of een lange toon.

Het is nooit meer stil in mijn hoofd
Ik  vind het nu heerlijk om buiten te lopen als het hard regent. Het kletterende geluid van de regen op de paraplu overstemt het oorsuizen. Even geen gesuis, heerlijk. Net als wanneer het hard waait. De wind door de bomen en de ritselende bladeren. Dat zijn geluiden die maken dat ik het suizen even niet hoor. Toch kan ik het oorsuizen redelijk behappen. Het is nooit meer stil in mijn hoofd, dat is af en toe wel een gedachte die voorbij komt. Het meest last heb ik toch van de overgevoeligheid voor geluid. Daarover meer in een volgende blog.

Er komt steeds meer aandacht voor oorsuizen
Het woord tinnitus hoef je steeds minder uit te leggen. De mensen hebben er meer van gehoord. Er wordt meer over geschreven en onderzoek naar gedaan. De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden heeft veel informatie en zet zich in voor meer bekendheid. Op hun website vind je veel informatie. Onderaan deze blog vind je de link naar de website en een link naar een artikel wat op 23 juli is geplaatst.

Lotgenotencontact
Ik heb niet zo veel met het woord. De een zal er meer behoefte aan hebben dan de ander. In het begin was ik niet zo van het ‘delen.’
Nu merk ik dat het enorm prettig is wanneer ik iets lees en denk; “dat zou ik zo zelf geschreven kunnen hebben.” De herkenning en het feit dat je er niet alleen in staat, dat geeft al steun. Het uitwisselen van ervaringen en tips. Soms ga je aan jezelf twijfelen, maar dan lees je dat een ander ook iets dergelijks heeft ervaren en dat helpt, dan kan ik het beter een plekje geven. Wat ik enorm belangrijk vind, is dat ik zelf begrijp hoe het allemaal werkt. Ik wil het kunnen uitleggen en zo ook mijn kennis delen. Vandaar ook mijn blog. In de hoop iets te kunnen betekenen. Dat je iets hebt aan mijn ervaringen. Een tip naar een boek of mijn beleving van een onderzoek. Alle kleine beetjes helpen, wanneer je in de medische molen zit.

Nog niet zo lang geleden is er een boek uitgebracht; Eerste Hulp bij Oorsuizen. Het is een heel toegankelijk boek om te lezen. Aan de hand van voorbeelden wordt beschreven hoe iemand last heeft gekregen van oorsuizen en wat de mogelijkheden zijn om er mee om te gaan. Is het oorsuizen gerelateerd aan spanning, stress of een nare ervaring, kan het gelukkig minder beperkend worden. Gaat het gepaard met gehoorverlies en andere (h)oorklachten, zal het lastiger zijn. Ik vond het een fijn boek om te lezen, ook om de mensen nabij te laten lezen. Mijn man, mijn ouders. Situaties die beschreven waren, gaf herkenning en dat geeft net dat begrip dat je nodig hebt en je soms zelf niet kunt uitleggen.

Eerste Hulp bij Oorsuizen

Eerste Hulp bij Oorsuizen
Olav Wagenaar
ISBN 978-90-215-5093-0

artikel NZG 23 juli 2014 ‘Oorsuizen wordt zichtbaar tussen de oren.’

Bezoek de website van de NVVS voor meer informatie over Tinnitus

Kentalis Leren omgaan met Tinnitus

 

 

 

 

Lees mijn gastblog ook op Gehoortest.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s