“In deze tijd van digitalisering mogen we toch verwachten dat we een e-mail kunnen sturen naar het ziekenhuis? Blijkbaar is dat te veel gevraagd. En dat op de polikliniek voor Keel- Neus- en OOR … waar communicatie juist zo belangrijk is.”

Vanmorgen belde ik met de polikliniek van de afdeling KNO;
“Goedemorgen, ik ben onder behandeling van (naam arts) en ik heb aanvullende informatie. Ik heb deze informatie digitaal. Kan ik deze toesturen?”
– Eh… dat is niet mogelijk. Kunt u ook faxen?
“Faxen? Nee, dat gaat niet lukken, ik heb geen fax thuis.”
– U kunt het ook per post opsturen.
“Oké, jammer, maar kunt u mij het adres geven waar ik het naartoe mag sturen?”
– Jahaa… euh…. Heeft u beschikking over internet? Daar staat namelijk ons postadres op vermeld.

Kunt u ook faxen? Dat is net zoiets als vragen anno 2014 ´Heeft u ook een teksttelefoon!´Toch is er nog veel contact tussen de huisarts, apotheek en de ziekenhuizen via de fax. Dat is net zo onveilig als het versturen via de digitale weg, sterker nog; wanneer je een e-mail stuurt en hij komt niet aan, krijg je vaak een foutmelding, een fax dwarrelt weg, komt vast te zitten of iemand anders neemt het in zijn stapeltje papieren mee.
Vragen of ik kan faxen en daarna of ik beschikking heb over internet? Stel dat mijn vader zou bellen, dan heeft hij toch een probleem. Dan heeft hij én geen fax én geen internet, hoe lang duurt het dan voor hij het postadres kan achterhalen en zijn brief op de juiste plek terecht komt?

Ik begrijp dat je als patiënt niet (altijd) rechtstreeks naar de arts kunt mailen. Prima. Maar het feit dat de mogelijkheid er niet is, bij een afdeling waar communicatie juist zó van belang is, dàt snap ik werkelijk waar niet. Juist die afdeling moet voorop lopen in het tijd van digitalisering met online bereikbaarheid via chat met een medewerker van de polikliniek, Skype of in elk geval een contactformulier via de website. Dat is er allemaal niet.
Het staat haaks op een nieuwsbericht wat ik eerder heb gelezen van datzelfde ziekenhuis; ‘de website van het ziekenhuis hoort bij de beste negen ziekenhuiswebsites van Nederland.’ Oké, het is geen ziekenhuis dat volledig nog in papieren dossiers is gehuld, dat niet. Er zijn ook afdelingen waar al wel via de e-mail kan worden gecommuniceerd, dat moet ik er eerlijkheidshalve ook bij vermelden.

Het EPD, het gebruik van Social Media, een goede website, allemaal van belang, maar het versturen van een e-mail is niet mogelijk? Voor mij is de digitalisering in de zorg dan nog ver…. heel ver weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s